ИНТЕРВЮ С РАДА ЙОСИФОВА

В поредица от интервюта ще Ви представим членовете на журито на Employer of Choice Awards.

Започваме с г-жа Рада Йосифова,  началник отдел „Човешки ресурси“ в Райфайзенбанк (България) ЕАД. Основните й отговорности са свързани със стратегическото управление на функцията и бизнес процесите свързани с управление на хората в организацията.

Г-жа Йосифова работи в банката от 2013 г., като притежава повече от  15 години предишен професионален опит в сферата на управлението на хора, придобит предимно в компании от финансовия сектор – финансов одит и консултиране, застраховане.

Представете ни се в рамките на едно изречение.

Казвам се Рада Йосифова и работя в областта на управлението на хора вече доста години. Обичам работата си и следя с интерес как се развива нашата професия  в последните години предизвикана от дигиталните технологии, а сега и от ново невиждано досега предизвикателство – пандемичната обстановка в света.

Коя е любимата Ви част от деня?

Не съм сутрешен тип човек, обичам да ставам късно и да стоя до късно вечер, затова любимото ми време през деня е следобед, привечер и вечер. Тогава се чувствам активна, в добро настроение и пълна с енергия. Съобразявам се с тази моя особеност и затова се стремя да насрочвам срещите с моите колеги следобед, сутрин предпочитам да работя самостоятелно.

Каква е тайната Ви формула за успех в работата?

Преди години прочетох автобиографията на Алекс Фъргюсън и там той си задаваше въпроса защо има толкова много книги как да постигнем успех, когато това е много ясно (поне за него) – успехът е плод на целенасочени усилия. Мисля, че и моята формула е подобна – обичам работата си, винаги съм знаела много ясно какво точно искам да постигна и след това трябва просто да измисля как. Не винаги е лесно, напротив, обичайно човек среща много трудности, но когато си фокусиран върху целта, си способен да преодоляваш пречките.

Какво Ви мотивира?

Мотивира ме успехът, постиженията, професионализмът. Чувствам се мотивирана в среда, в която работят умни и амбициозни хора, които поставят летвата високо и отношенията са открити. Винаги съм имала късмет да работя с такива хора и екипи и това ме движи напред и ме развива. Мотивира ме да имам ръководител, който ми дава свобода и цени мнението ми. Мотивира ме моят екип, защото работят с такава неизчерпаема енергия и отдаденост и постоянно ме зареждат с енергия, идеи, емоции.

Кой е най-добрият съвет, който сте получавали?

Един от съветите, които съм получавала в началото на кариерата ми като мениджър беше от тогавашния ми ръководител, който казваше че работата на ЧР мениджъра е 50% HR  и 50% PR, т.е. можеш да измислиш много добри неща, но ако не ги комуникираш по подходящ начин със служителите и с останалите заинтересовани групи, все едно нищо не си направил. Това беше много ценно за мен, защото в този момент социалните мрежи точно навлизаха, не бяхме в тази ситуация на свръхинформираност, никой не говореше за работодателска марка или служителско преживяване. За мен беше много полезно точно в този момент вниманието ми да бъде насочено в тази посока и ми помогна да осъзная, че откритата и ефективна вътрешна комуникация в компанията е критична за успеха на всеки бизнес.

Какво бихте посъветвали участниците в Employer of Choice Awards?

Наистина нямам търпение да се запозная с участниците в Employer of Choice Awards и с техните постижения, инициативи и проекти, защото очаквам много интересно и обогатяващо преживяване за мен самата и за всички участници. Не бих могла да съветвам участниците, те разбира се могат най-добре да представят своята работа, но това което се надявам е да успеят да ни „потопят“ в културата на компанията или фирмата, да почувстваме атмосферата и да успеем да съпреживеем какво е да работиш за този конкретен работодател. Надявам се на автентични, иновативни инициативи, в които хората са в центъра.


Възползвайте се от по-ниските цени за регистрация, които са валидни до 30-и април за участие в наградите Employer of Choice 2020. Заявете участие в наградите сега и  попълните Вашата кандидатура на по-късен етап (до края на юли)