ИНТЕРВЮ С КАТЕРИНА ШОПОВА

В поредица от интервюта Ви представяме членовете на журито на Employer of Choice Awards.

Катерина Шопова заема позицията Директор Човешки ресурси на Лидл България EOOД & КО. КД.

Кариерният й път започва в Кока Кола Хеленик Ботълс Къмпъни, където подпомага административното звено към отдел Човешки ресурси. Две години по-късно тя вече е част от екипа на Бритиш Америкън Тобако, където в продължение на осем години преминава през всички нива в областта на човешките ресурси и работа с хора.
През този период Катерина участва активно в процеса по промяна на бизнес модела и нова организационна структура в България и оглавява успешно редица проекти, свързани с изграждане на корпоративната култура, управление на промяната, установяване на устойчив и конкурентен процес по наемане на ключови служители и управление на програмите за таланти в организацията.

Кариерата й продължава в Каменица АД, където е част от лидерския екип, който отговаря за изграждането и имплементирането на новата кластърна структура на компанията, включваща пазарите България и Румъния.

От януари 2018 година, Катерина застава начело на ресор Човешки ресурси на Лидл България.

Ето и какво сподели с нас.

Представете ни се в рамките на едно изречение.

Професионалист с над 15 години опит и задълбочена експертиза в областта на HR, натрупани в компании с различни сфери на дейност, в които съм била партньор на бизнеса при взимането на стратегически комплексни HR решения, включително свързани с трансформация на бизнес модела и културата в организация.


Коя е любимата Ви част от деня?

Сутрин, когато всички все още спят у дома и успявам да открадна време за себе си – да почета интересни материали, да провокирам креативността си или просто да подредя деня си в личен и професионален план.


Каква е тайната Ви формула за успех в работата?

Не смятам, че има готова формула на успеха. По-скоро съм твърдо убедена – от собствения си опит и впечатления от топ професионалисти, че успехите в кариерата идват по естествен начин тогава, когато човек вярва истински в това, което прави. Приемам неизменно работата си като мисия, а удовлетворение ми носят постигнатите резултати и това, че все повече мениджъри осъзнават колко са ценни грижата за хората в компаниите и управлението на човешкия капитал.


Какво Ви мотивира?

За мен най-силният мотиватор е, когато със своята работа в компанията мога да подпомогна вътрешна трансформация, която добавя стойност за хората в нея и повишава удовлетвореността им. Щастлива съм, защото в кариерата си съм имала именно такъв тип проекти, които са правили съществена разлика в ситуацията преди и след реализирането им. Много мотивиращо за мен е да видя как се отлючват потенциалът и капацитетът на човешките ресурси в една компания, защото това допринася за успеха й в дългосрочен план.


Кой е най-добрият съвет, който сте получавали?

От мой мениджър научих, че най-трудните и тежки проекти, дори понякога да изглеждат невъзможни за изпълнение в началото, могат да донесат много позитивна промяна и висока добавена стойност с реализацията си – стига само да намериш желание и енергия да се захванеш сериозно с тях.


Какво бихте посъветвали участниците в Employer of Choice Awards?

Винаги с желание споделям знания и добри практики и вярвам, че всяко състезание на идеи ни обогатява. Съветът ми е да приемат участието в Employer of Choice Awards именно като начин да научат повече от другите участници, а не толкова да се фокусират върху наградите, които биха получили.


Възползвайте се от по-ниските цени за регистрация, които са валидни до 31 април за участие в наградите Employer of Choice 2020. Регистрирайте се за наградите сега и  попълните Вашата кандидатура на по-късен етап (до края на юли)