Следващата компания, която спечели награда в Employer of Choice Awards 2021 и ще Ви представим в поредицата е Musala Soft.

Te впечатлиха Журито в категория „Технологии в управлението на човешките ресурси“ с  тяхната програма „TOGETHER from #anywhere“.

Ето и какво сподели с нас Елена Маринова, президент на Мусала Софт.

Разкажете ни малко повече за проекта, с който спечелихте. С какво се отличава?

„Musala Soft  – TOGETHER from #anywhere“ е иновативно надграждане на процеси и политики към хората ни за поддържане на мотивацията, продуктивността и силната ни корпоративна култура през 2020 и 2021. През 2020 под общата рамка Work from #anywhere одитирахме, реструктурирахме, допълнихме и развихме всички аспекти на грижа към хората ни, така че да са адекватни за новата непредсказуема динамика. Целта ни беше да преодолеем максимално негативните ефекти на пандемията и да се възползваме от открилите се възможности.

Идентифицирахме емоционалното предизвикателство пред всеки колега в началото на извънредното положение и светкавично предприехме активности, които да съчетаят комфорта на работа в офиса в уюта у дома и да осигурят хармонично  организиране на работно и лично време и пространство.

Подходите ни са динамични, но ценностите – устойчиви. Добавихме поетапно инициативи с цел Work From Home баланс, психологическа подкрепа, още по-чести проучвания до колегите и глобални стратегически срещи с мениджмънта, индивидуален “pulse check”, нови придобивки. Погрижихме се да продължи фокусът ни върху непрекъснато учене – нови онлайн тренинг подходи, програми за кариерно развитие, семинари, които поддържат културата на лично самоусъвършенстване. Организирахме различни като формат и мащаб екипни събития, CSR и зелени инициативи, спортни предизвикателства, детски партита, събития с домашни любимци. Успяхме през летата да организираме големи тиймбилдинги присъствено на открито в основните ни локации – София, Скопие, Русе, Бургас, а вече добавяме и Пловдив – предстоят още Work from #anywhere мусаленски хъбове. Не сме спирали да наемаме нови колеги в традиционните локации и от новия ни офис – Света. Преформатирахме процеса за намиране на таланта без да изгубим ефективността в оценката и подбора на нови хора с нашето ДНК. Успяваме да увеличаваме екипа си и да се справяме все по-добре с едно от най-големите предизвикателства в индустрията в момента – въвеждането и интегрирането на нови колеги.

Продължаваме да мислим „зелено“. Успешно през август премина и ресертификацията ни по зеленото ISO 14001, Мусала Софт е първата компания в страната, сертифицирана по CSR ISO 26001 и в топ 5 компании на най-добри зелени практики, които съществуват в България към 2021 според BALANCE  – Green & Stable Project.

Не спираме и да даваме. Продължиха дългогодишни наши инициативи за развитие на ИТ общността, с фокус елитно образование като международният конкурс CodeIT.bg, стажантските ни програми (това лято имахме над 50 стажанти), но и добавихме нови – съвместно със служителите ни финансирахме старт на програмата „Олимпийски герои – Емоции на върха“, която дава психологическа подкрепа за върхови постижения на състезателите на България по програмиране, техните учители и семейства. Не забравяме и най-нуждаещите се с вътрешнофирмени благотворителни събития.

Защо решихте да участвате в Employer of Choice Awards 2021?

За 21 години сме се убедили категорично, че най-големите  инвестиции са в развитието на хората ни. През изминалата година променихме и надградихме процесите си, вложихме много сърце, стратегическа визия, за да подпомогнем нашите служители. И искахме да споделим добрите практики и натрупания опит. Вярваме в споделянето и смятаме, че то е част от удовлетворението.

А сега накъде?

Продължаваме с пълен креативен попътен вятър напред към разширяване на бизнеса ни.  Мусала Софт е компания, която създава ИТ продукти и решения от бъдещо поколение за организации, които променят света. Клиентите ни са големи мултинационални клиенти, лидери в техните сегменти и заедно с тях създаваме бъдещето. Развиваме експертизата си и увеличаваме екипа си в Cloud, големи данни и изкуствен интелект, интернет на нещата и дигитална трансформация. Очакваме отново силни резултати за 2021.

Оставаме верни на ценностите си и CSR инициативите на Мусала Софт, които продължават и се обогатяват. Считаме, че имаме дълг и отговорност към обществото.